Blog Detail
Overview

Zandvoortse courant

Nummer 09 – 3 maart 2016 – redacteur Kees Rutgers

Wendy helpt u met shiatsu van uw klachten af!

Er zijn heel veel alternatieve geneeswijzen. Een minder bekende is shiatsu. Het is een vorm van manuele therapie, waarbij de patiënt behandeld wordt door aanraking met de handen van de behandelaar. In Zandvoort oefent Wendy van Telgen deze bijzondere vorm van geneeswijze uit. Hoe ben je er toe gekomen dit te gaan doen? Wendy: “Ik ben oorspronkelijk afkomstig uit de transportwereld. Ik werkte in de zaak van mijn vader. Op een gegeven moment had ik het wel gezien en wilde iets anders. In 2001 besloot ik een wereldreis te gaan maken. Ik kocht een enkeltje Kathmandu. In Nepal kwam ik een man tegen die aan shiatsu deed. Die heeft me zo enthousiast gemaakt dat ik daar een cursus shiatsu ben gaan doen.”

Er ging een nieuwe wereld voor haar open. Terug in Nederland begon zij in Amsterdam een vierjarige opleiding met daarnaast een opleiding in de haptonomie. “Ik ben toen in Zandvoort gaan wonen, waar ik in 2005 mijn eigen praktijk ben gestart”, vertelt ze. Zij doet dat aan huis; de behandelkamer bestaat uit een ruimte met in het midden een grote matras waarop de behandeling plaatsvindt.

Bij het woord shiatsu denk je in eerste instantie aan een Japanse vechtsport. Wendy:”Dat hoor ik wel meer, maar het is een vorm van geneeswijze die in Japan is ontstaan. Ik werk uitsluitend met mijn handen (ellenbogen, knieën en voeten). Ik luister als het ware met mijn handen naar het lichaam. Ik ga op zoek naar de plekken waar blokkades zitten. Door druk uit te oefenen komt er weer een vrije energie doorstroming en vermindert of verdwijnt de klacht. Ze noemen het ook wel oosterse fysiotherapie”, legt ze uit.

Ze vertelt enthousiast verder zonder zweverig te worden:”De therapie helpt tegen veel klachten, zoals nek-, schouder-, rugklachten, burn-out, stress, hoofdpijn, RSI, depressie, piekeren, vermoeidheid, maag-en darmklachten, slaapproblemen en verlichting bij chronische klachten. Mijn patiënten zijn heel tevreden. Een behandeling duurt een uur. Als iemand voor de eerste keer komt, begin ik eerst met een gesprekje, waarbij de aard van de klacht wordt besproken. Hierna ga je liggen op de futon, een soort grote matras, en volgt de diagnose via aanraking van reflexzones op de rug, buik of meridianen. Ik luister, zoals gezegd, naar het lichaam en dat gaat dan over in shiatsumassage.”

Van Telgen verduidelijkt nog even:”Shiatsu is beslist geen vervanger van de reguliere geneeskunde. Het kan wel goed gecombineerd worden met andere natuurlijke of reguliere geneeswijzen.” Ze heeft inmiddels een drukke praktijk opgebouwd. Omdat ze thuis werkt, is ze heel flexibel. “Ik werk van maandag tot en met zaterdag van 08.00 uur tot 20.00 uur. De behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed, afhankelijk van hoe men verzekerd is”, sluit ze af. Wie een afspraak wil maken kan haar telefonisch bereiken op 023-5427858 of 06-38567655 of via email: info@shiatsis.nl